torstai 1. maaliskuuta 2012

Puolet takana

Nonniin nyt se on puolet reissusta käytännössä eletty! Metso Paper Technology Shanghain keittiöön olen tottunut jo aika hyvin. Kyseessähän on siis suurtalous keittiö, josta valmistetaan kahteen eri ruokalaan ruoat. Isommassa ruokalassa syö työntekijät, joita firmassa on noin 700 ja pienemmässä taas ruokailee noin 30 johtoportaan porukkaa, joista suurin osa on eurooppalaisia. Minun tehtäväni täällä on siis opettaa pienempään ruokalaan ruokaa valmistavia kokkeja tekemään suomalaista ruokaa ja samalla oppia itse mahdollisimman paljon kiinalaisesta ruokakulttuurista. No mikä ero siinä on käytännössä suomalaiseen suurtalouskeittiöön? Suurin ero on siinä, että ainoat uunit, mitä koko paikasta löytyy, on leipää varten käytettävä kiviuuni ja riisiä (ja jotakin leipää) varten käytettävä höyryuuni. Tavallista Metoksen yhdistelmäuunia ei siis löydy. Kaasuliesiä löytyy, mutta paistinpannuja ei. Käytännössä kaikki ruoka tehdään wokkipannuja. Isompaan ruokalaan käytettävät pannut ovat jättimäisiä, ehkä metrin halkaisijaltaan ja pienempään ruokalaan käytettävät pannut sitten vähän pienempiä. Nämä asiat tekee suomalaisen ruoan valmistuksesta ja opetuksesta melko jännittävää ja haastavaa. Tähän mennessä olen onnistunut opettamaan lähes täydellisen lohikeiton, mutta työn alla on vielä ainakin hernekeitto, pannukakku, makaronilaatikko, lihapullat, perunamuusi ja jonkinlainen marinoitu possunpihvi. Homma etenee käytännössä niin, että lähetän tulkilleni sähköpostissa englanninkieliset reseptit, jotka hän sitten kääntää kiinaksi ja tulostaa. Tämän jälkeen reseptejä kokeillaan käytännössä ja tarvittaessa muutetaan. Eniten päänvaivaa tähän mennessä on tuottanut pannukakku, joka on yllättävän vaikea tehdä sellaisessa pizzauunin tapaisessa kapistuksessa.

Ei tämä reissu pelkkää työtä ole kuitenkaan ollut. Viime viikonloppuna kävimme muiden suomalaisopiskelijoiden kanssa tutustumassa Shanghain yöelämään. Otimme siis taksit hotellin edustalta ja lähdimme baariin nimeltä Soho, jota aikaisemmin täällä käyneet opiskelijat oli seurueen pääkaupunkiseutulaisille suositelleet. Baariin sisälle maksoi 100 juania miehiltä ja 80 naisilta (100 yuania on noin 11 euroa) ja tähän tuli vielä 20 yuanin narikka päälle. Paikka oli kuin suoraan jonkun elokuvan naurettavan ylitrendikäs nightclub ja musiikki oli niin kovalla, että se olisi Suomessa ollut laitonta. Paikan pelastus oli kuitenkin open bar, eli juo niin paljon kuin haluat. Kävimme myös Science And Technology Museumin alapuolella sijaitsevalla piraattitorilla etsimässä halpoja vaatteita ja tilasimme räätäliltä puvut (hintaa 100 euroa / puku). Viikonlopun huipennus oli kuitenkin ERA -akrobaattishow. Reilu tunnin mittainen akrobaattiesitys sisälsi pyöräilyä, voltteja, tasapainoilua, loistavaa musiikkia ja vaikka mitä muuta.

Eli jos joskus saatte mahdollisuuden ottaa osaa tähän projektiin (suosittelen lämpimästi) tai muuten vaan lähdette Shanghaihin, niin toistaiseksi suosittelen seuraavia:

- Teetä itsellesi puku
- Käy piraattimarkkinoilla ostamassa vaatteita (kun tinkaa tarpeeksi agressiivisesti, niin saa halvalla, esim itse ostin todella hyvät kopiot dieselin kengistä noin 15 eurolla)
- Käy katsomassa ERA

Tässä kaikki tällä kertaa, näkemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti