maanantai 20. helmikuuta 2012

Matka on alkanut

Hotellihuoneen internetyhteys ei salli tiettyjen nettisivujen käyttöä, eli joudun ylläpitämään tätä blogia työpaikalta käsin, aina kun odottelen bussin saapumista. Julkaisen siis juttuja aina muutaman päivän välein. Loput julkaisukelpoiset kuvat laitan tänne.

Here goes nothing:

Ensimäinen päivä (18.2.)

Yhdeksän tunnin lentomatka, isokokoisen, leveästi nukkuvan ruotsalaismiehen vieressä ei ollut minun käsitykseni rentouttavasta lennosta, mutta valittaa ei voinut, kun 23 miljoonan asukkaan Shanghaihin oli vihdoinkin saavuttu. Shanghain Pudongin lentokentälle saavuttiin vähän ennen yhdeksän paikallista aikaa.

Vielä pitkä matka edessä

Kaupunkiin päästyämme, kävimme hotellihuoneissa, Shanghai International House for Educationissa siistiytymässä ja lähdimme lounaalle kyseisen hotellin alakerrassa sijaitsevaan ravintolaan
Ravintola toimii sillä periaatteella, että asiakas tilaa tiettyjä ruokia, joita tarjoillaan riittoisissa astioissa, kaikille pöydällä istuville asiakkaille, pöydän keskellä olevalle pyörivälle alustalle.
 Lounaaksi nautimme haudutettua possua, kanaa, papuja, munakoisoa sekä lisää ilmeisesti hieman erilaista possua. Tarjoilijat eivät puhuneet englantia, joten ruokien nimiä en pysty sen kummemmin sanomaan.
 Kaikki maistui kuitenkin uudelta ja erikoiselta! Mitään näistä en ollut maistanut tähän tapaan ennen. Ruokajuomaksi tarjoiltiin olutta ja teetä (jotain kukkateetä, joka oli myös sellaista, jota en ollut ennen maistanut, mutta oli mahtavaa).
 Ruoan jälkeen tuli selväksi, kuinka pienellä budjetilla tässä maassa saa ravintolasta herkullista ruokaa.
 Ruoka maksoi koko kuuden hengen porukalta vaivaiset 230RMB eli vähän yli 25 euroa (hintaan kuului siis ruoat ja juomat, joita kaikkia oli riittävästi tai jopa liikaa).
 Ruoan jälkeen kuitenkin lähdimme vielä kaupungille Anne-Maijan opastuksella katsomaan lähimmät kaupat, ravintolat ja muut tarpeelliset liikkeet, joita hotellin läheltä löytyy.


Ensimmäinen kosketus kiinalaiseen ruokaan.


Toinen päivä (su 19.2.)

Klo on 8 ja ensipuraisu kiinalaisesta aamupalasta on käsillä. Valikoimahan on aivan täysin erilaista kuin mikään, mitä suomalaiselta tai edes mannermaiselta aamiaiselta löytyy. Tällä aamiaisella tarjoiltavina oli mm. jonkinlaista riisivelliä, jonka kanssa erilaisia mausteliemessä marinoituja kasviksia, kevätkääryleitä, pinaatilla ja luumulla täytettyjä mykyjä, joitan todella makeita leivoksia ja kuumaa maitoa, joka oli ilmeisesti lähtöisin jostain muusta eläimestä, kuin lehmästä. Osa ruoista ei omia makuhermojani oikeen säväyttäny, mutta mm. lihalla täytetyt kevätkääryleet olivat herkullisia.Aamupalan jälkeen alkoi Shanghain kiertoajelu, joka sisälsi visiitit Jade Buddhan temppeliin, joka oli täynnä turisteja ja buddhalaisia, First National Congress of the Communist Party of China -museoon, Bundille ihailemaan Shanghain pilvenpiiräjiä, josta menimme lounaalle tois puol jokkee sijaitsevaan, hieman kalliimpaan ravintolaan syömään kiinalaisia perinneherkkuja, kuten kung pao kanaa, sweet & sour possua, lootuksen juurta friteerattuna ja tuoreeltaan, kananmunakeittoa, sekä jonkinlaista friteerattua kalaa. Ja kyllä, tarjolla oli myös ranskalaisia ja ketsuppia! Ruokajuomina oli jälleen tsingtao -olutta ja teetä. Lounaan jälkeen matka jatkui Yuyan Gardeniin. Vaikka kyseinen puutarha oli tupaten täynnä turisteja, oli näky lähes henkeä salpaava! Puutarhasta menimme vielä "teeseremoniaan" maistelemaan erilaisia teelaatuja. Sightseeingin jälkeen jäimme vielä keskustaan yhdelle Shanghain "piraattimarkkinoista". Kyseessä oli jättimäinen 4 kerroksinen rakennus, joka oli täynnä kojuja, joista löytyy käytännössä mitä vain naurettavan halpaan hintaan.
Tämän päivän jälkeen vaikutelma Shanghaista oli hyvä. Kaikkea saa halvalla, kun oikeasta paikasta etsii, ruoka on hyvää (löytyy myös KFC, McDonalds ja erilaisia eurooppalaisia ravintoloita) ja kaupunki on niin iso, että tekemistä riittää varmasti! Ainut huono puoli on se, että kukaan ei puhu englantia ja liikenne on niin sekavaa ja vilkasta, että jos et ole hereillä, niin voi käydä huonosti.

Jade Buddhan Temppeli

Koko kööri  First National Congress of the Communist Party of China -museossa 

Näkymä Bundilta

Myös tätä kansainvälistä herkkua saa kiinalaisesta ravintolasta

Yuyuan Garden

Puutarhan kaloja

Teemaistelun valikoimaa

Juliet Jasmine (vas.) ja Romeo Jasmine (oik.) -teelaadut

Maistelussa kaksi teekuppia, joista korkeampi on aromikuppi pelkkää haistelua varten ja matalampi maistelua varten.


Päivä 3 (ma 20.2.)

Aamulla heräsin noin 6:30, järkyttävään kylmyyteen. Lämmitysjärjestelmä hotellihuoneessa toimii vähän miten sattuu ja lämpöä huoneessa ei ollut varmaan viittätoista astetta. Kylmyys oli myös aiheuttanut pienen flunssan. Tästä huolimatta, oli pakko lähteä tutustumaan työpaikkaan. Metsolla on Jiadingin kaupunginosassa suuri halli, jonka keittiössä tulisin tekemään ruokaa. Päivä meni oikeastaan siinä, kun tutustuin alueen tiloihin ja muutamaan ihmiseen jonka jälkeen firman bussi vei meidät noin 1,5 tunnin matkan takaisin hotellille. Illalla olo oli niin heikko, etten mennyt edes syömään, vaan suoraan nukkumaan.

Suomi, Kiina, Metso!


Päivä 4 (ti 21.2)

Käsi ylös kuka on aikaisemmin käynyt kiinalaisessa sairaalassa.
No minä olen nyt! Metsolle tarvittavaa terveystarkastusta varten lähdimme firman autolla kiertelemään Jiadingin sairaaloita. Ensimäinen pysäkki oli Jiading Center Hospitalilla, jossa tulosten saaminen olisi kestänyt liian kauan, joten lähdimme seuraavaan sairaalaan, joka oli Jiading Hospital of Traditional Chinese Medicine. Tästä sairaalasta tulosten saaminen ei kestänyt niin kauaa, joten this was the one. Kiinalaisessa sairaalassa ei ilmeisesti yksityisyys ole kamalan tärkeää, vaan ihmiset vaan odotti jonossa omaa vuoroaan joka puolelle ja kaikki tarkastettiin mahdollisimman nopeasti. Tarkastukseen kuului verikoe (jonotettiin tiskille, jossa joku hoitaja otti nopeasti veret jemmaan), röntgen (jonotettiin huoneeseen jossa joku lääkäri katto parissa sekunnissa onko joku rikki), sekä anal swab exam, josta en sen kummemmin mainitse, mutta eiköhän nimi kerro kaiken. Tämän kokemuksen jälkeen voin huoletta sanoa, että Suomen terveyskeskuksiin meneminen ei tunnu ollenkaan pahalta enää. Ainakin nämä kaksi sairaalaa oli kolkkoja ja näyttivät enemmän hylätyiltä teurastamoilta, kuin sairaaloilta.
Tämä päivä olikin oikeastaan tässä. Nyt vain odottelen, bussin saapumista, että pääsen takaisin hotellille ja ehkä jonnekin syömään.

1 kommentti:

  1. Hyvä Niko! Matkailu avartaa (ja ilmeisesti myös swab examit). Oikein hyvää reissua ja elämyksiä sinulle! t. Jusku

    VastaaPoista