maanantai 26. maaliskuuta 2012

Yhteenveto

Hello again!

Kirjoitanpa nyt vielä vähän yhteenvetoa reissusta, nyt kun olen Suomeen takaisin päässyt.
Elikkäs aloitetaan vaikka nyt reissun hyvistä ja huonoista puolista:

Hyvät puolet

- Shanghaissa on halpa elää ja nähtävää riittää
- Metroilla ja busseilla on helppoa ja halpaa liikkua
- Käsin valmistetut tuotteet, kuten vaatteet ja vastaavat ovat halpoja ja yleensä laadukkailta
- Ravintoloissa syöminen on halpaa (esim kiinalainen ruoka oluineen maksoi meille kalleimmillaan noin 6 euroa / henkilö ja pikaruokaloissa, kuten mcdonalds, ateriat ovat noin 3 euroa
- Nuorisolle kaupungista löytyy open-bar tyyppisiä night clubeja, joihin sisäänpääsy on noin 10 euron luokkaa, jonka jälkeen juomat ovat ilmaisia
- Taksit ovat edullisia ja jos osoite on kirjoitettu kiinaksi, on niillä helppoa ja nopeaa liikkua paikasta toiseen
- Vapaapäivät on mukava viettää yhdessä lukuisista piraattimarkkinoista, joista löytää todella hyvälaatuisia kopiota merkkituotteista. Itse löysin esimerkiksi VANSin ja Dieselin kenkiä, jotka maksoivat noin 15 euroa / pari, sekä The North Facen Goretex takin, jolla hintaa oli vähän reilut 16 euroa.
- 24/7 auki olevia marketteja löytyy joka kulman takaa. Hinnat näissä kaupoissa ovat hieman isoja marketteja kalliimpia, mutta silti halvempia, kuin Suomessa.
- Tupakoitsijoille kaupunki on paratiisi, sillä tupakka-askin saa alle eurolla ja lähes missä vain saa polttaa.

Huonot puolet:

- Busseilla liikkuminen saatta olla hankalaa ilman google mapsia, sillä pysäkit ovat kirjoitettu kiinaksi.
- Ihmisiä on aivan liikaa, eikä kukaan ota toisia huomioon.
- Autoja kaupungissa on järkyttävän paljon, eikä kukaan osaa ajaa muita huomioiden.
- Katukaupustelijoita on paljon, eikä kukaan välttämättä lopeta kaupustelua, vaikka sanoisit niille kuinka tylysti.
- Liikennesääntöjä ei kunnioiteta aina aivan täysin loppuun asti. Vaikka tietä ylitettäessä valo olisi vihreä, voi se silti olla vaarallista, jollei ole varuillaan.
- Isolla osalla autolijoista ei välttämättä ole edes ajokorttia. (huhujen mukaan väärennetyn ajokortin saattaa saada noin 60 eurolla)
- Kerjäläisiä on paljon, eiväkä ne häviä mihinkään, ennen kuin pääset joko itse pakoon, tai annat niille rahaa.
- Huijareita keskustasta löytyy varmasti jokaiselle turistille omansa. Huijarit puhuvat sujuvaa englantia ja saattaa aloittaa huijauksen yksinkertaisesti pyytämällä ottamaan valokuvaa kaveriporukastaan, jonka jälkeen alkaa tarinointi. Huijarit kertovat usein tarinan siitä, kuinka he ovat matkailualan opiskelijoita Pekingistä ja haluaisivat hioa englanninkielentaitojaan ja ehdottavat pientä kaupunkiesittelyä. Kiertelyn jälkeen tulee yleensä ehdotus teeseremoniasta tai ravintolassa käynnistä, jonka jälkeen pöytään tulee hävyttömän iso lasku (40 eurosta ylöspäin), eikä huijareilla tietenkään ole penniäkään rahaa ja lasku jää huijattavalle.
- Ruuhka-aikana julkiset kulkuvälineet ovat aina aivan täynnä, eikä eteenpäin pääse, jollei vaan tylysti itse änge mukaan.
- Työajat ovat bussimatkojen kanssa pitkiä, eikä illalla välttämättä enää jaksa lähteä tutustumaan kaupunkiin.


Huonot puolet ovat mielestäni kuitenkin jokaisella itse vältettävissä laajalla tutustumisella kaupunkiin jo ennen reissua, eikä kaupustelijat tai muutkaan reissua häiritse, jos on liikkeellä tietynlaisen varovaisuuden kanssa. Kun tylysti vaan jättää kaupustelijat, kerjäläiset ja englantia puhuvat, ystävälliset kiinalaiset huomioimatta, on kaupungissa kulkeminen mukavaa.

Suosittelen työharjoittelumatkaa Shanghaihin kaikille mieluiten toista tai kolmatta vuotta opiskeleville, pitkäpinnaisille, englantia puhuville ja erityisesti kaikille, jotka haluavat tustustua erilaisiin kulttuureihin. Mikäli kiinalainen ruokakulttuuri ja tilaisuus päästä opettamaan kiinalaisille kokeille suomalaisen ruoan valmistusta kiinnostaa vähääkään, niin suosittelen lämpimästi. Metsolle varmasti otetaan harjoittelijoita vastaan myös ensi vuonna.

Tässä taisi ollakin tämän blogin lyhyt elämä.
Nyt ei ole enää muuta sanottavaa, kuin tämä:

Jos olet vähääkään kiinnostunut lähtemään ulkomaille harjoitteluun, niin ottakaa jo heti alkusyksystä puheeksi Shanghai, sillä projekti toteutuu melko varmasti myös ensi vuonna ja kuten aikaisemmin jo sanoin, Metsolle otetaan 100% varmuudella harjoittelijoita vastaan. Tämän parempaa työkokemusta ulkomailta on vaikea saada. Vaikka ette olisi varmoja, haluatteko ulkomaille vai ette, kannattaa hakemus silti laittaa tulille, koska paikanhan voi aina perua.

(Ja loput kuvathan löytyy jälleen täältä)

Kiitos
- Niko Aro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti